Project:

Realtime ballonvaarttracker

Stel je voor dat je de eigenaar bent van het grootste ballonvaartbedrijf van Europa. Dat betekent dat er op een mooie zomerse dag veel van jouw ballonnen aan de horizon te zien zijn.

Naast de piloot die uiteraard in de mand zit, is er per ballon ook een grondploeg aan het werk. Deze crew helpt bij het opbouwen van de ballon maar haalt na de ballonvaart de passagiers ook weer op bij de landingslocatie en helpt bij het opvouwen van de ballon.

GreetZZ Ballonvaarten

Maar hoe weet de crew nu waar de ballon landt?

Simpel: in het verleden volgde de crew de ballon puur visueel. De crew reed over de (snel)weg, volgde de ballon in de lucht en probeerde in te schatten waar de ballon weer zou gaan landen.

Kon dat nou niet wat efficiënter? En veiliger?

Die vraag kreeg JWE voorgelegd. En het antwoord daarop is ‘ja, dat kan zeker efficiënter.’

En zo ontwikkelde JWE in samenwerking met GreetZZ ballonvaarten een realtime ballonvaarttracker.

GreetZZ Ballonvaarten

De techniek: hoe werkt zo’n ballonvaarttracker dan?

De tracker zit bovenin de ballon in een standaard behuizing met een op maat (3D) geprinte binnenkant om de onderdelen goed te huisvesten.

Als basis gebruikten we een Sodaq One Adruino board. Dit in combinatie met een temperatuursensor, GPS-sensor en LoRa-antenne.

Zo’n GPS-positie tracken en de informatie verzenden is een proces dat veel energie kost. Om zoveel mogelijk energie te besparen gebruiken we GPS en LoRa alleen als we zeker weten dat we aan het ballonvaren zijn. Dit doen we door de temperatuur (van de lucht) in de ballon te meten. Een eenvoudig maar doeltreffend systeem.

Het uitlezen van de temperatuur verbruikt weinig energie. Als de temperatuur van de luchtballon een bepaalde drempelwaarde bereikt dan vragen we de GPS-positie op en versturen we deze. Komt de gemeten temperatuur onder de drempelwaarde dan stoppen we met het opvragen en verzenden van de GPS-positie.

De verzamelde data wordt via het LoRa-netwerk van KPN verzonden naar de servers van GreetZZ. Zo is de informatie realtime beschikbaar op kantoor maar ook in de iPad-app die wordt gebruikt door de crewleden van GreetZZ.

GreetZZ Ballonvaarten

Het resultaat:

De crewleden kunnen de ballon beter volgen door de ballontracker. Hierdoor zijn ze sneller op de landingslocatie. En bovendien hoeven ze niet steeds op de (snel)weg omhoog te turen om de ballon visueel te volgen. Het is dus ook nog eens een stuk veiliger.